Таралежи от кайма с плънка от картофи и моркови
Продукти:
500 г кайма;
3 яйца;
2 филии
хляб;
1-2 глави
лук;
1 каф. л.
черен пипер;
1 каф. л.
кимион;
1 с. л. риган;
2 картофа;
1 морков;
30 г
кашкавал;
1 с. л.
краве масло;
1 с. л.
олио;
2-3 с. л. късо право фиде;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Омесва се кайма като за кюфтета с лука, 2 яйца, подправките и солта. Слагат се повече яйца, за да не се разпаднат таралежите. Каймата се оставя да престои в хладилника поне половин или един час.
През това време се сваряват и белят картофите и едно яйце. Морковът също се сварява. Всичко се настъргва на ренде, добавя се 1 с. л. краве масло, 1 щипка черен пипер и сол на вкус. Картофите, морковите и настърганото яйце, настъргания кашкавал заедно с подправките и кравето масло се омесват като тесто. От тях се прави плънката за таралежите.
Колко
таралежа ще станат зависи от големината на плънката, която вие ще изберете.
Тавата се покрива с хартия за печене и хартията се намазва с 1 с. л. олио,
за да не залепват таралежите. Каймата се
разделя на 5-6 части и от всяка топка се прави питка в която се обвива плътно
по едно топка от плънката. Каймата с плънката се удължава малко като конус от единия
край за муцунката. Останалата плънка може да се използва за гарнитура.
Поставя се
внимателно върху хартията за печене и ако е необходимо се дооформя. С пинсета
се слагат две еднакви зърна черен пипер за очи и едно по-голямо зърно за
муцуна. Тавата трябва да е по-голяма от размера и броя на таралежите, за да има
място за бодлите.
Таралежите
се пекат на предварително загрята фурна 220 градуса около 30 минути. След това
се изваждат с плоска лъжица или лопатка за торта от тавата и се слагат бодлите
от фиде. Връщат се обратно в тавата внимателно, за да не се пречупят бодлите и
се пекат още 10 минути до получаване на лек загар на фидето.