Таралежи от кайма с плънка от картофи и моркови

 

Продукти:

500 г кайма;

3 яйца;

2 филии хляб;

1-2 глави лук;

1 каф. л. черен пипер;

1 каф. л. кимион;

1 с. л. риган;

2 картофа;

1 морков;

30 г кашкавал;

1 с. л. краве масло;

1 с. л. олио;

2-3 с. л. късо право фиде;

Сол на вкус.


Начин на приготвяне:

Омесва се кайма като за кюфтета с лука, 2 яйца, подправките и солта. Слагат се повече яйца, за да не се разпаднат таралежите. Каймата се оставя да престои в хладилника поне половин или един час.


През това време се сваряват и белят картофите и едно яйце. Морковът също се сварява. Всичко се настъргва на ренде, добавя се 1 с. л. краве масло, 1 щипка черен пипер и сол на вкус. Картофите, морковите и настърганото яйце, настъргания кашкавал заедно с подправките и кравето масло се омесват като тесто. От тях се прави плънката за таралежите.


Колко таралежа ще станат зависи от големината на плънката, която вие ще изберете. Тавата се покрива с хартия за печене и хартията се намазва с 1 с. л. олио, за  да не залепват таралежите. Каймата се разделя на 5-6 части и от всяка топка се прави питка в която се обвива плътно по едно топка от плънката. Каймата с плънката се удължава малко като конус от единия край за муцунката. Останалата плънка може да се използва за гарнитура.



Поставя се внимателно върху хартията за печене и ако е необходимо се дооформя. С пинсета се слагат две еднакви зърна черен пипер за очи и едно по-голямо зърно за муцуна. Тавата трябва да е по-голяма от размера и броя на таралежите, за да има място за бодлите.




Таралежите се пекат на предварително загрята фурна 220 градуса около 30 минути. След това се изваждат с плоска лъжица или лопатка за торта от тавата и се слагат бодлите от фиде. Връщат се обратно в тавата внимателно, за да не се пречупят бодлите и се пекат още 10 минути до получаване на лек загар на фидето. 

 



Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта