Щъркел от ориз – барелеф, авторска рецепта

 

Продукти:

1 кафяна чаша ориз;

3 кафяни чашки вода или бульон;

1 морков;

1 с. л. краве масло;

1/2 глава кромид лук по желание;

Сол на вкус;

2 щипки черен пипер;

Сладкарска черна боя;

Магданоз или зелена салата за трева..

Начин на приготвяне:

Преди да започнете да правите барелефа, трябва да сте приготвили чинията и да сте нарисували щъркела според размерите на чинията или подноса. Чинията да не е бяла или черна. Ако не можете да рисувате, използвайте рисунка на щъркел или принтирайте картинка от интернет. След това очертайте контурите на птицата върху хартия за печене, изрежете картинката и с майонеза или гъсто кисело мляко очертайте щъркела върху чинията.

Може да сготвите ориза  и по друг начин, но трябва да остане бял.

Първо се сварява ориза,  като на 1 кафяна чаша ориз се слагат  3 чаши бульон или вода. Ври докато омекне ориза.  Добавя му се сол, черен пипер, нарязания на дребно лук и краве масло. През това време трябва да се обели моркова и да се бланшира за 2-3 минути във вряла вода, за да омекне малко. След това се изрязват краката и клюна на щъркела, като първо морковът се нарязва на две-три тънки парчета по дължина и от тях с малък остър нож се оформя клюна и краката. Обърнете внимание, че колената на щъркела се сгъват назад.

След като се свари ориза трябва да се направи щъркела преди още да е изстинал и да се е слепнал. Когато се прави скулптура или барелеф от вече приготвена готова храна, трябва да се спазва много стриктна  хигиена на ръцете. За препоръчване е да се слагат латексови меки ръкавици.

Внимателно с лъжица разпределяте още горещия ориз в чинията според контура на птицата без човката, краката и опашката. Две-три лъжици от ориза оцветявате с черна сладкарска боя и от него оформяте опашката. Потапяте в топла вода малка лъжичка и дооформяте щъркела. Поставяте краката и клюна. За око вземате две-три зърна от черния ориз и с пинсета ги поставяте така, че да приличат на око. Ако трябва ги раздробете.За трева сложете нарязан магданоз или зелена салата.

 

 


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта