Щъркел от ориз – барелеф, авторска рецепта
Продукти:
1 кафяна чаша ориз;
3 кафяни чашки вода или бульон;
1 морков;
1 с. л. краве масло;
1/2 глава кромид лук по желание;
Сол на вкус;
2 щипки черен пипер;
Сладкарска черна боя;
Магданоз или зелена салата за трева..
Начин на приготвяне:
Преди да започнете да правите барелефа, трябва да сте
приготвили чинията и да сте нарисували щъркела според размерите на чинията или
подноса. Чинията да не е бяла или черна. Ако не можете да рисувате, използвайте
рисунка на щъркел или принтирайте картинка от интернет. След това очертайте
контурите на птицата върху хартия за печене, изрежете картинката и с майонеза
или гъсто кисело мляко очертайте щъркела върху чинията.
Може да сготвите ориза
и по друг начин, но трябва да остане бял.
Първо се сварява ориза,
като на 1 кафяна чаша ориз се слагат
3 чаши бульон или вода. Ври докато омекне ориза. Добавя му се сол, черен пипер, нарязания на
дребно лук и краве масло. През това време трябва да се обели моркова и да се бланшира
за 2-3 минути във вряла вода, за да омекне малко. След това се изрязват краката
и клюна на щъркела, като първо морковът се нарязва на две-три тънки парчета по
дължина и от тях с малък остър нож се оформя клюна и краката. Обърнете
внимание, че колената на щъркела се сгъват назад.
След като се свари ориза трябва да се направи щъркела
преди още да е изстинал и да се е слепнал. Когато се прави скулптура или барелеф
от вече приготвена готова храна, трябва да се спазва много стриктна хигиена на ръцете. За препоръчване е да се
слагат латексови меки ръкавици.
Внимателно с лъжица разпределяте още горещия ориз в чинията според контура на птицата без човката, краката и опашката. Две-три лъжици от ориза оцветявате с черна сладкарска боя и от него оформяте опашката. Потапяте в топла вода малка лъжичка и дооформяте щъркела. Поставяте краката и клюна. За око вземате две-три зърна от черния ориз и с пинсета ги поставяте така, че да приличат на око. Ако трябва ги раздробете.За трева сложете нарязан магданоз или зелена салата.