Кекс със захаросани ябълки – авторска рецепта
Чашата е от
200 мл.
Продукти:
2-3 ябълки;
4 яйца
големи;
1 ч. ч. + 3
с. л. захар (245 г);
½ ч. ч. олио
(100 мл);
1 бакпулвер
(10 мг);
2 ч. ч. бяло
брашно пресято;
1 равна каф.
л. канела;
2 щипки
карамфил смлян;
1 щипка сол.
Начин на приготвяне:
От предния
ден се белят и нарязват на малки кубчета ябълките, посипват се с 3 с. л. захар
и се оставят за една нощ в хладилника да престоят.
За
приготвяне на кексовото тесто се разбиват в купа първо яйцата с 1 ч. ч. захар и
солта. След това се добавя олиото.
Постепенно в
яйчената смес се изсипва брашното при непрекъснато бъркане с лъжица или
най-ниската степен на миксера (1-ва от 6 степени). Накрая се слагат
захаросаните плодове. Тестото трябва да стане като каша.