Кекс със захаросани ябълки – авторска рецепта

 

Чашата е от 200 мл.

Продукти:

2-3 ябълки;

4 яйца големи;

1 ч. ч. + 3 с. л. захар (245 г);

½ ч. ч. олио (100 мл);

1 бакпулвер (10 мг);

2 ч. ч. бяло брашно пресято;

1 равна каф. л. канела;

2 щипки карамфил смлян;

1 щипка сол.


Начин на приготвяне:

От предния ден се белят и нарязват на малки кубчета ябълките, посипват се с 3 с. л. захар и се оставят за една нощ в хладилника да престоят.

За приготвяне на кексовото тесто се разбиват в купа първо яйцата с 1 ч. ч. захар и солта. След това се добавя олиото.



В друга купа се смесват пресятото брашно, бакпулвера, канелата и карамфила.  От захаросаните плодове се измерва количество 1 ч. ч. от 250 мл заедно с отделения сладък сироп.

Постепенно в яйчената смес се изсипва брашното при непрекъснато бъркане с лъжица или най-ниската степен на миксера (1-ва от 6 степени). Накрая се слагат захаросаните плодове. Тестото трябва да стане като каша.



Формата за кекс се намазва с краве масло и се посипва с брашно. Излива се кексовата смес и се пече в предварително загрята фурна 180 градуса около 35 минути до суха клечка. Ако печете кекса в плоска обикновена тавичка, той ще се опече по-бързо за около 20-25 минути в зависимост от печката.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта