Пържоли на шиш със зеленчуци
Продукти:
1 кг свинско
месо нарязано на пържоли;
100 г
сланина или бекон;
2 картофа;
2 чушки
червени или зелени;
2 глави
кромид лук;
100 мл бяло
вино;
1 каф. л.
черен пипер;
Сол на вкус;
1 с. л.
червен пипер;
2 с. л. олио.
Пържолите се нарязват с дебелина около 1 см, чукат с чукче, за да станат по-крехки, осоляват се с черен пипер и сол, подреждат се в подходящ съд и в него се налива бяло вино, така, че да покрие пържолите. Оставят се в хладилник, за да престоят в марината поне 2 часа.
След това се
приготвят зеленчуците. Картофите и лука се белят и нарязват на кръгчета. Чушките
се почистват от семките и се нарязват на парчета около 2 см. Сланината се
нарязва на тънки парчета.
След това се вземат три дървени шишчета и започват да се редят пържолите и зеленчуците. Първо се слагат две кръгчета от картофите и две парчета чушка на двете странични шишчета, а на средното шишче се слага 1 кръгче лук и 1 парче сланина или бекон. После се нанизва една пържола на трите шишчета едновременно. След това реденето на зеленчуците продължава в същия ред : на страничните шишчета се нанизват пак картофи и чушки, а на средното бекон (сланина) и лук. Накрая се завършва с две кръгчета картофи и едно резенче лук.
В подходяща тава се слага хартия за печене отдолу, като се отрязва парчето дълго, за да покрие пържолите и от горе. Внимателно се слагат пържолите с трите шиша, покриват се от горе с хартията за печене и се увиват от страни. Най-отгоре тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се слага във фурната да се пече на 240 градуса на долното ниво на фурната 1 час и 20 минути.
След това се изважда от фурната, маха се фолиото, разгъва се хартията за печене и пържолите заедно с картофите се намазват с олио и червен пипер. Отрязва се излишната хартия и тавата се връща отново във фурната да се запече още 15-20 минути до желания загар.