Пържоли на шиш със зеленчуци

 

Продукти:

1 кг свинско месо нарязано на пържоли;

100 г сланина или бекон;

2 картофа;

2 чушки червени или зелени;

2 глави кромид лук;

100 мл бяло вино;

1 каф. л. черен пипер;

Сол на вкус;

1 с. л. червен пипер;

2 с. л. олио.


Начин на приготвяне:

Пържолите се нарязват с дебелина около 1 см, чукат с чукче, за да станат по-крехки, осоляват се с черен пипер и сол, подреждат се в подходящ съд и в него се налива бяло вино, така, че да покрие пържолите. Оставят се в хладилник, за да престоят в марината поне 2 часа.




След това се приготвят зеленчуците. Картофите и лука се белят и нарязват на кръгчета. Чушките се почистват от семките и се нарязват на парчета около 2 см. Сланината се нарязва на тънки парчета.




След това се вземат три дървени шишчета и започват да се редят пържолите и зеленчуците. Първо се слагат две кръгчета от картофите и две парчета чушка на двете странични шишчета, а на средното шишче се слага 1 кръгче лук и 1 парче сланина или бекон. После се нанизва една пържола на трите шишчета едновременно. След това реденето на зеленчуците продължава в същия ред : на страничните шишчета се нанизват пак картофи и чушки, а на средното бекон (сланина) и лук. Накрая се завършва с две кръгчета картофи и едно резенче лук.


В подходяща тава се слага хартия за печене отдолу, като  се отрязва парчето дълго, за да покрие пържолите и от горе. Внимателно се слагат пържолите с трите шиша, покриват се от горе с хартията за печене и се увиват от страни. Най-отгоре тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се слага във фурната да се пече на 240 градуса на долното ниво на фурната 1 час и 20 минути.


След това се изважда от фурната, маха се фолиото, разгъва се хартията за печене и пържолите заедно с  картофите се намазват с олио и червен пипер. Отрязва се излишната хартия и тавата се връща отново във фурната да се запече още 15-20 минути до желания загар.

 


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта