Щрудел с въртене / Банички с ябълки

 

Продукти:

7-8 кори за баница (готови или разточени);

2 ябълки;

Сок от половин лимон;

½  ч. л. канела;

80 г натрошени орехи;

3 с. л. захар;

2-3 с. л. стафиди;

4 с. л. олио.

2 щипки млян карамфил.

Начин на приготвяне:

Тези банички със завъртане стават  по-хубави ако корите са меки или прясно разточени.

Първо се подготвя плънката. В купа се слагат предварително натрошените орехи, захарта, стафидите, канелата и карамфила. Разбъркват се докато станат на еднородна маса и след това се стържат ябълките. Всяка настъргана част от ябълките се поръсва с лимонов сок и после веднага се смесва с орехите и захарта.  



След като стане готова плънката се започва  правенето на баничките. Слага се една разточена кора върху масата, навива се с пръсти както е показано на снимката. Върху навитата част се слага 1 с. л. от плънката. 




След това страничните части на кората се завиват около центъра.

Накрая се оставя едно продълговато парче от кората, за да затвори баничката.









После баничката се обръща се от другата страна и се поставя в тава с незалепващо покритие предварително намазана с олио. 







Накрая всички банички се намазват от горе пак с олио.  Пекат се в предварително загрята фурна 190 градуса около 25 минути на долното ниво на фурната. 






Като се изпекат се поръсват  с капки вода като баница и се покриват с кърпа. Оставят се да престоят  10-15 минути.

Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта