Кекс със сладко от рози
Българската маслодайна роза (Rosa damascena) е ядлива и сладкото приготвено от рози има неповторим аромат, но трябва да се внимава с неговата употреба. Високото съдържание на розово масло в комбинация със захар може да доведе до разстройство при прекомерна консумация.
Продукти:
Чашата е от
200 мл.
4 яйца;
200 г захар
(1 ч.ч.);
100 г сладко
от рози;
100 мл олио (1/2 ч. ч.); ;
10 г
бакпулвер (1 пакетче);
2 ч. ч. пресято брашно;
1 с. л.
какао;
10-15 г краве масло за намазване на формата;
Пудра захар за поръсване.
Сладкото се
разтваря в малко вода. Долива се още вода до 200 мл.
В купа се разбиват яйцата със захарта на най-високата степен на миксера, добавя се олиото. Постепено се слага пресятото брашно с бакпулвера, като се редуват 1 чаша брашно с половин чаша от разтвореното във вода сладко. Бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера. Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло.
Изсипват се
две трети от тестото във формата за кекс и към останалата 1/3 се добавя 1 с. л.
какао. Разбърква се добре, за да не останат бучици и кафявото тесто се изсипва
върху бялото тесто. Правят се фигури по желание с лъжицата.
Пече се в
предварително загрята фурна 180 градуса около 30-35 минути до суха клечка на ниво
долна трета на фурната. Първите 25 минути вратата на печката не се отваря,
защото кексът спада.
Като стане
готов, кексът се изважда се от фурната, оставя
се да престои 10 минути в кексовата форма и се обръща в чиния с
подходяща големина.