Кекс с настърган шоколад

 

Продукти:

Чашата е от 250 мл.

5 яйца;

250 г захар (1 ч. ч.) ;

125 г слънчогледово олио (1/2 ч. ч.);

250 мл българско кисело мляко;



100 г шоколад;

2 ч. ч. от 250 мл пшенично брашно;

1 бакпулвер от 12 г;

1 ванилия;

Настъгана кора от 1 лимон;

2 ч. л. краве масло за намазване на формата за кекс.




Начин на приготвяне:

Първо се настъргва кората на един лимон на ренде за лимон и след това 100 г шоколад на едро ренде.





В купа се разбиват яйцата със захарта, добавя се олиото, ванилията и киселото мляко.  Постепенно се добавя пресятото брашно с бакпулвера при непрекъснато бъркане с лъжица или на най-ниската степен на  миксера. Добавя се кората от настъргания лимон и най- накрая се слагат настърганите стърготини шоколад.




Формата за кекс се намазва с краве масло ако има незалепващо покритие. Ако е без незалепващо покритие, да се намаже с масло и да се поръси с брашно.

Пече се на 180 градуса предварително загрята фурна около 40-45 мин. на долното ниво на фурната. След като се изпече, престоява 10 минути във формата за кекс и тогава се изважда.

 

 


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта