Кекс с настърган шоколад
Продукти:
Чашата е от
250 мл.
5 яйца;
250 г захар
(1 ч. ч.) ;
125 г
слънчогледово олио (1/2 ч. ч.);
250 мл българско кисело мляко;
100 г
шоколад;
2 ч. ч. от
250 мл пшенично брашно;
1 бакпулвер
от 12 г;
1 ванилия;
Настъгана
кора от 1 лимон;
2 ч. л.
краве масло за намазване на формата за кекс.
Начин на
приготвяне:
Първо се настъргва кората на един лимон на ренде за лимон и след това 100 г шоколад на едро ренде.
В купа се
разбиват яйцата със захарта, добавя се олиото, ванилията и киселото мляко. Постепенно се добавя пресятото брашно с
бакпулвера при непрекъснато бъркане с лъжица или на най-ниската степен на миксера. Добавя се кората от настъргания
лимон и най- накрая се слагат настърганите стърготини шоколад.
Пече се на
180 градуса предварително загрята фурна около 40-45 мин. на долното ниво на
фурната. След като се изпече, престоява 10 минути във формата за кекс и тогава
се изважда.