Млечен крем с бисквити и пияни вишни

 

Това е лесен крем, който всяка домакиня може да направи за семейството или за гости.


Продукти:

200 г обикновени бисквити или чаени бисквити;

1 л прясно мляко;

5 с.л. брашно;

1 ч. ч. захар от 200 мл;

1 с. л. какао;

1 ванилия;

2 яйца;

30 мг краве масло;

Пияни вишни;

Шоколадови пръчици, захарни пръчици, орехи или други ядки по желание.


Начин на приготвяне:

Отделяме жълтъците от белтъците на яйцата. В 300 мл от млякото слагаме половината от захарта,  брашното, жълтъците, ванилията и разбъркваме докато стане еднородна смес без бучици. Останалото мляко – 700 мл, наливаме в тенджера и кипваме на котлона. Преди да изкипи добавяме постепенно брашното със захарта и бъркаме докато кипне отново. Намалява се силата котлона на половина и при непрекъснато бъркане с телена бъркалка кремът се вари още 2-3 минути докато се сгъсти. Сваля се от котлона и към него се добавя кравето масло. Като се охлади малко, белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и постепенно се добавят към крема, като се бърка с лъжица.



Бисквитите се натрошават на дребни парченца и се добавят към крема преди да е  изстинал.

Още докато е горещ може да се налее в купички или чаши. Ако искате може да го оставите да изстине напълно и да го сложите в чашите с лъжица от сладолед във форма на топки. 




След като се охлади и преди да се сервира, се поръсва по желание с натрошени орехи, шоколадови пръчици, захарни пръчици, филиран шоколад, стафиди и други. Слагате от горе няколко пияни вишни за украса или други плодове като боровинки, малини, къпини или плодове от компот (череши, кайсии, вишни и др.).

Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта